OverOns

Sinds 1947

Tijdens de 2e wereldoorlog verbleef Arnold Verhoeven in Zwolle en ging daar op dansles. Dat beviel hem zo goed dat hij besloot om na de oorlog een dansleraren opleiding te volgen. Met succes, in 1947 behaalde hij zijn diploma en begon met dansles geven. Tijdens een van de lessen ontmoette hij Addy van den Broek, liet haar assisteren en weldra werd zij zijn bruid!

Dansles werd door hen gegeven in de wijde omgeving in allerlei zalen in Noord-Oost Brabant. Halverwege de jaren 50 kochten ze een café aan de Markt in Uden en daar werd snel een zaal aangebouwd. Door het bezoek van hun leerlingen uit de verre regio aan de wekelijkse dansavonden groeide het danscentrum uit tot een bekend uitgaanscentrum. Alle kinderen zijn actief geweest in hun voetsporen met dansscholen in Uden, Veghel, Rosmalen, Valkenswaard, Helmond, Goirle, Someren, Boxmeer, Cuijk en Groesbeek. Momenteel zijn Robert en Cindy nog steeds actief in het ouderlijk bedrijf in Uden en, na het overlijden van haar man Hans, ook Annette met hun dansschool in Cuijk.

Danssport

Hans Verhoeven ging op aanraden van zijn vader na de middelbare school een dansopleiding volgen bij Wim Bonel in Amsterdam. Deze adviseerde Hans en zijn partner Barbara Laaper deel te nemen aan de danssport. Naast hun succesvolle loopbaan in de danssport werden zij ook vaak uitgenodigd voor shows vanwege de vele show elementen in hun demonstraties.

Voor 1987 en 1989 kregen ze het verzoek om het tango orkest Malando te ondersteunen met enkele tangoshows op hun theatertournee door Japan. Vanwege de drukke werkzaamheden in de dansscholen kwam er toen een einde aan hun eigen danssport ambities. Barbara woont momenteel met haar gezin in Zuid-Afrika en is niet meer actief in de danssport.

Naast de groepslessen bleef Hans actief in de danssport middels het trainen van dansparen en het organiseren van het Holland Dans Spektakel. Tijdens de lessen ontmoette hij Annette Poels, liet haar assisteren en weldra werd zij zijn bruid. Hans werd in al die jaren nog regelmatig gevraagd als jurylid voor internationale danswedstrijden en -evenementen.

In Madrid behaalde hij de WDSF 2.1 jurylicentie behaald voor wedstrijden als EK en WK waarbij dit  jurysysteem wordt toegepast vanaf de kwart finales. Dit vernieuwde systeem lijkt op het jurysysteem van het I.O.C. wat gebruikt wordt bij het ijsdansen. De danssport wenst ook erkend te worden bij het Internationaal Olympisch Comité. Het nieuwe jurysysteem hoort bij de aanpassingen hiervoor.

Demo Nationale Dansdag '83 De Maaspoort in Den Bosch
Hans Verhoeven Maaspoort
Tango show in Japan en finale Dans '89
Hans Verhoeven Japan Dans'89

Zuid Afika

Halverwege de jaren negentig werd Hans uitgenodigd door de 'Arts Council' in Zuid-Afrika om les te geven aan hun beste dansparen. Na het vallen van het apartheidsregime, had Zuid-Afrika voor 1998 het officiële WK Latin-American voor professionals toegewezen gekregen. In aanloop daarvoor werden jaarlijks internationale danswedstrijden georganiseerd in Sun City onder de naam Rumba in the Jungle. Danssport trainers uit verschillende landen werden door de Arts Council gevraagd om hun paren te trainen zodat deze tijdens het WK in eigen land mogelijk in aanmerking kwamen voor een podiumplaats. Zuid Afrika behaalde de tweede plaats achter de 15 voudig wereldkampioenen uit Schotland. Foto: Jurypanel Rumba In The Jungle 1996 (v.l.n.r.): Manny Gomez (RSA), Brian Watson (RSA), Victor Berger (CH), Nadia Eftedal (N), Peter Maxwell (GB), Len Goodman (GB), Karen Hardy (GB) en Hans Verhoeven.

Juryleden 'Rumba In The Jungle'

Hans Verhoeven SunCity

Holland Dans Spektakel

Tijdens het Paasweekend organiseerden Hans en Annette Verhoeven samen met Corrie van Hugten (Stichting Rolstoeldansen Nederland) jarenlang het Holland Dans Spektakel. Hans en Annette mochten rekenen op de medewerking van vele vrijwilligers uit hun danscentrum waardoor dit 4 daagse internationale dansevenement na  30 jaar was uitgegroeid tot een van de grootste en meest veelzijdige dansevents. Het omvatte Streetdance, Salsa, Ballroom en Latin wedstrijden alsmede de IPC World Cup Wheelchairdancing. Deze wedstrijden waren een prachtig voorbeeld van integratie. Dansers met en zonder beperking als gelijkwaardige partner in één event.

Het Holland Dans Spektakel werd elk jaar gebruikt als internationaal platform voor de ontwikkelingen van rolstoeldansen wereldwijd. Voorafgaand aan de wedstrijden werden in Hotel Cuijk aan de internationale rolstoeldans belangstellenden symposiums en congressen met lectures en examens aangeboden. Deze belangstellende gingen daarna in hun eigen land het rolstoeldansen onder de aandacht brengen of verder ontwikkelen. De initiators van het Holland Dans Spektakel werden ook regelmatig uitgenodigd om in het buitenland rolstoeldansen onder de aandacht te brengen. Noemenswaardig: Tijdens het dansevenement Rumba In The Jungle in Zuid Afrika werd een rolstoel dansdemonstratie in Sun City verzorgd. Corrie van Hugten danste met de Zuid Afrikaanse latin kampioen Tyrone Watkins een adembenemende show welke 'prime-time' werd uitgezonden op de nationale TV zender SABC. Het verjaardagsfeest van de Zuid Afrikaanse president Nelson Mandela stond dat jaar in het teken van het gehandicapte kind. Een uitnodiging kwam binnen om deze kinderen kennis te laten maken met rolstoeldansen. Na vele kinderen de Macarena te hebben geleerd werd president Mandela een passend verjaardagscadeau aangeboden door Corrie van Hugten.

In 1995 werden Corrie van Hugten en Hans Verhoeven genomineerd voor de ‘Carl Alan Award’ in de categorie 'Most outstanding contribution for ballroomdancing overseas'. Deze Engelse danssport onderscheiding werd in Londen toen uitgereikt aan Corrie van Hugten. Beiden werden in Nederland onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

IPC World Cup
HDS-1
Ballroom
HDS-3
Mandela's verjaardag
HDS-7
Streetdance
HDS-5
Latin
HDS-4
Koninklijke Onderscheiding
HDS-8